Het is algemeen bekend dat we in de winter sneller ziek lijken te worden dan in de zomer. “Doe je jas aan, anders word je ziek,” deze uitspraak heb je als kind vast vaak gehoord. Vroeger werd er zelfs geloofd dat je ziek kon worden als je op de tocht ging staan of als je even om de hoek gluurde zonder jas. Gelukkig is dat niet helemaal waar, maar toch zit er een kern van waarheid in. Natuurlijk word je niet ziek als je twee tellen naar buiten loopt zonder jas en ook van op de tocht staan, is haast nog nooit iemand ziek geworden. Het klopt echter wel dat een winterjas in de winter kan helpen om je immuunsysteem te beschermen. Dus haal de winterjas heren, de winterjassen voor je kinderen en jezelf maar van zolder! In deze blog leggen we uit waarom.
Waarom worden we vaker ziek in de winter?
Natuurlijk is het eerst belangrijk om deze voor de hand liggende vraag te beantwoorden. Want waarom worden we eigenlijk vaker ziek in de winter? Is dat echt omdat de ‘r’ in de maand zit, zoals je grootouders altijd zeiden of ligt de oorzaak toch wat gecompliceerder?
Ons lichaam houdt van een stabiele temperatuur. In de zomer laat je lichaam je dan ook sneller zweten, zodat je lichaamstemperatuur lager wordt en in de winter krijg je kippenvel, waardoor je lichaam extra warmte tot zich probeert te nemen. Het lichaam is bestand tegen verschillende temperaturen, maar verliest wel sommige functies bij extreme temperatuurverschillen. Zo zijn de bacteriën in de neusholtes enorm gelukkig met koele temperaturen. De kans is dan namelijk groot dat het afweersysteem tijdelijk wordt uitgeschakeld en zij kans hebben om binnen te dringen. Dit komt doordat je bloedvaten vernauwen bij extreme kou, dit is een beschermingsmechanisme van het lichaam, en hierdoor zal er minder bloed naar neus en keel stromen. Het gevolg is dat de weerstand daalt door de koude lucht en bacteriën meer kans hebben.
Voorkomen met een winterjas
Gelukkig is bovenstaande situatie gemakkelijk te voorkomen Het antwoord is misschien wel simpeler dan je ooit had gedacht. De aanschaf van een goede en warme winterjas is voldoende om minder snel ziek te worden. Zolang je het niet koud hebt buiten, weet je zeker dat je immuunsysteem nog steeds ingeschakeld is. Houd dit dan ook in je achterhoofd terwijl je buiten loopt en gebruik eventueel een sjaal, muts of handschoenen om de ergste kou te blokkeren. Winterjassen dragen bij aan een betere gezondheid, maar voor welk materiaal kunnen we het beste kiezen?
- Een wollen jas: een wollen jas staat bekend om zijn talloze voordelen voor het verwarmen van de lichaamstemperatuur. Toch is er één groot nadeel: wol houdt water vast en zal daardoor dagen moeten drogen als je in een regenbui terecht bent gekomen.
- Gevoerd leer: leer is anno 2018 helemaal in en staat ook nog eens geweldig bij de moderne man of vrouw. Leer schrijven we niet direct zeer verwarmende kwaliteiten toe, maar gevoerd leer kan zeker gebruikt worden in de winter. Deze jassen hebben leer aan de buitenkant en een dikke gevoerde binnenlaag, waardoor je temperatuur altijd constant blijft.