De Tour de France staat weer op het punt van beginnen en dus komt de wielersport weer flink in de schijnwerpers te staan. Voor velen is dit hét sein om toch maar te beginnen met wielrennen of de stof van het stalen ros af te vegen. Voor anderen betekent dit niet veel anders, aangezien zij al meerdere malen per week goed gesoigneerd een ronde maken op hun carbonnen racefiets. Toch hebben beide groepen één ding gemeen, want of je nu net begint of een doorgewinterde wielrenner bent: een goede fietsoutfit is heel belangrijk. Waar moet je nu op letten bij het aanschaffen van goede fietskleding?
Het fietsshirt
Soms zie je beginnende fietsers met een gewoon sportshirt of voetbalshirt fietsen, maar deze sportievelingen ruilen daarna vaak hun shirt al snel in voor een fietsshirt. Wat maakt een fietsshirt dan zo bijzonder? Ten eerste is een wielershirt veel meer gestroomlijnd, waardoor je minder last van luchtweerstand hebt. Daarnaast heeft een fietsshirt over het algemeen zakken aan de achterkant, waar je je sleutels, telefoon, portemonnee en energierepen in op kunt bergen. Je neem immers geen rugzak of fietstas mee op de fiets! Waar je een topkwaliteit shirt aan herkent, is dat hij naadloos aansluit op je lichaam, van goede vochtregulerende stof is gemaakt én dat deze is voorzien van antislip strips, zodat je shirt niet omhoog kruipt.
De fietsbroek
Ook een goede fietsbroek is enorm belangrijk, aangezien deze zorgt voor goed comfort en de juiste aerodynamica. Ook een normale, van alle kanten wapperende sportbroek op een wielrenfiets is uit den boze. Een speciale fietsbroek zorgt er namelijk voor dat je gestroomlijnd door de wind heen fietst. Veel fietsbroeken zijn voorzien van bretels, welke ervoor zorgen dat je broek tijdens het fietsen niet afzakt, en van een zeem, welke ervoor zorgt dat je achterwerk en andere delen van comfort voorzien zijn. Aangezien een wielrenzadel redelijk hard is, is dit voor langere tochten echt aan te raden! Let bij de aanschaf ook hier op de antislip strips, want de broekspijpen willen anders tijdens het fietsen nog wel eens omhoog glijden!
De wielrenschoenen
Er zijn wielrenfietsen met normale trappers of met toe clips (bandjes om je voeten mee op te pedalen vast te maken). De meeste wielrenfietsen zijn echter voorzien van een kliksysteem. Dit kan bijvoorbeeld een SPD of Look kliksysteem zijn. Dit is in het begin wennen, maar hiermee kan je wel veel meer energie in je trap-beweging verdelen, doordat je ook de opwaartse trapkracht meeneemt. Wielrenschoenen heb je in verschillende kwaliteiten, waarbij je altijd op moet letten of de schoen goed aansluit en hoe je deze dicht maakt. Dit kan namelijk met bijvoorbeeld klittenband, maar ook middels een draaisysteem waarmee je je schoen op alle punten strak kunt trekken.
De fietshelm
Tot slot misschien wel het belangrijkste attribuut, namelijk de fietshelm! In het straatbeeld zie je nog af en toe wielrenners zonder helm, maar dat is tegenwoordig uit den boze. Je haalt immers maximale snelheden tussen de 30 en 50 per uur, dus veiligheid is gewenst. Waar voor bromfietsers een helm verplicht is, is dit wonderbaarlijk genoeg voor wielrenners nog niet het geval. Zeer belangrijk dus om een exemplaar aan te schaffen waarmee je goed beschermd bent. En als je dan toch een helm aanschaft, kan je deze uiteraard net zo goed bij je outfit laten passen. Tegenwoordig heb je enorm veel mogelijkheden om mooie exemplaren aan te schaffen.