Frozen shoulder een kwaal die 40 plus treft
De frozen shoulder is een aandoening die vooral wordt aangetroffen bij mensen tussen 40 en 60 jaar. Het is een aandoening aan het gewricht bij de schouder. Deze aandoening ontstaat vooral doordat er gedurende een mensenleven behoorlijk intensief gebruik wordt gemaakt van de schoudergewrichten. De frozen shoulder mag niet worden verward met de slijmbeursontsteking.
Een verkleefd kapsel
De botten in de schouder zijn met elkaar verbonden via een gewrichtskapsel. Dit gewrichtskapsel zal in de loop der jaren minder soepel worden, en de zojuist genoemde aandoening is het gevolg van verkleving die hierdoor kan optreden. Het doel van dit kapsel is dat de eindstandige bewegingen worden opgevangen in de schouder waardoor de schouder niet uit de kom kan schieten. Bij verklevingen krijg je pijn waardoor soepel bewegen onmogelijk wordt.
Acuut of chronisch
Een frozen shoulder is een aandoening die acuut kan optreden. Wanneer je verkeerd op je schouder valt kan dit kapsel beschadigd raken waardoor het kapsel aangetast raakt. Dit heet een primaire frozen shoulder. Wanneer er een trauma optreedt is er sprake van een secundaire frozen shoulder. De pijn die je ervaart kan lange tijd aanhouden. Houd rekening met een periode tussen een paar maanden tot een paar jaren. De klachten zullen gedurende die periode langzaamaan minder worden.
De aanpak van frozen shoulder
Frozen shoulder is een blessure die kan worden bestreden via oefeningen die worden gedaan bij de fysiotherapeut. Ze zijn niet gericht op sneller herstel maar wel op de vermindering van pijn gedurende het proces. Bij ernstige pijn zal er een injectie worden gegeven met corticosteroïden. Er kan in de laatste fase van het herstel ook voor worden gekozen om het kapsel wat is verschrompeld los te trekken onder een plaatselijke narcose.