We kunnen allemaal niet wachten tot we weer massaal de sauna’s kunnen bezoeken. Genieten van de reinigende werking, extra rust creëren in je hoofd en bovenal heerlijk genieten van voldoende vrije tijd. Als we de reclameboodschappen van sauna’s mogen geloven dan zitten hier ook nog eens tal van gezondheidsvoordelen aan verbonden. Over nadelen wordt eigenlijk vrijwel niet gesproken. Maar is dat wel zo? Is een sauna echt alleen maar fijn en gezond voor je? Of zit er wellicht ook een keerzijde aan een reinigend saunabezoek? Voor dit artikel gingen we op onderzoek uit.
Risico op legionellabesmetting
Legionella besmetting sauna? Daar moet je toch niet aan denken! Toch bestaat er een geringe kans dat de legionellabacterie in de sauna aanwezig is. Dit kan zowel in de openbare sauna zo zijn als in je eigen sauna thuis.
Eigenlijk is dat ook helemaal niet zo vreemd. Een sauna zal – indien deze niet op de juiste manier wordt gereinigd – de perfecte broedplaats voor de legionellabacterie vormen. Deze bevindt zich namelijk het liefst in stilstaand water tussen de 25 en 55 graden Celsius. Hierdoor zijn vooral broeierige ruimtes met een hoog vochtgehalte en een hoge temperatuur zeet vatbaar voor de bacterie. Bovendien kan de bacterie zich ook nog eens in een razendsnel tempo vermenigvuldigen.
Om een legionella uitbraak te voorkomen is het belangrijk dat sauna’s regelmatig controles uit laten voeren en dat de sauna’s iedere dag op de juiste manier worden schoongemaakt. Alleen dan kan de kans op een legionellabesmetting zo klein mogelijk gemaakt worden. Kies daarom altijd voor een sauna met een goede reputatie op het gebied van hygiëne, zodat je zeker weet dat de kans op legionella erg klein is.
Wanneer is een saunabezoek af te raden?
Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zullen sauna’s een zeer gering risico vormen voor de gezondheid. Er zijn echter wel situaties bekend waarbij een saunabezoek (voor kortere tijd) wordt afgeraden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bovendien is er zelfs dan vaak nog maar een geringe kans dat dit een dergelijk schadelijk effect zal hebben, maar adviseren experts wel om liever het zekere voor het onzekere te nemen.
Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent en al een verhoogd risico op pre-eclampsie hebt. In principe mogen zwangeren zeker in het tweede trimester gewoon een sauna bezoeken. Wel is het belangrijk dat zij regelmatig sauna’s bezoeken en hun lichaam de hogere temperaturen gewend is. Alleen wanneer zij een verhoogd risico hebben op pre-eclampsie, oftewel zwangerschapsvergiftiging, dan kan een saunabezoek beter worden uitgesteld tot na de bevalling.
Ook bij slecht ingestelde diabetes is het belangrijk om een saunabezoek nog even uit te stellen. Door het warmteverlies en een geheel nieuwe druk op je lichaam kunnen je suikers nog meer gaan schommelen. Hierdoor bestaat de kans dat je te maken krijgt met zeer hoge of juist lage bloedsuikers. Met alle gevolgen van dien. Wacht daarom eerst tot jouw diabetes helemaal goed is ingesteld, zodat je zeker weet dat er geen enorme schommelingen zullen plaatsvinden.