Lopen is een ideale sport voor verschillende doeleinden. Je wilt vermageren, je wilt je conditie verbeteren, je wilt meer spieren enz. Maar wat als je al even loopt en het lukt je niet om je laatste recordtijd te verbreken, of je krijgt snel krampen en blessures? Hieronder volgen enkele tips die ervoor zorgen dat je met een verantwoord hardloopschema je doelen kan behalen.
Zorg voor goed materiaal
Het is erg belangrijk om te zorgen voor goed materiaal en kledij. Je kledij moet makkelijk zitten en mag niet te dik of te zwaar zijn. Je gaat tenslotte zweten tijdens het lopen en extra gewicht meezeulen in de vorm van kledij is niet de slimste optie. Dit wil natuurlijk ook niet zeggen dat je kou moet lijden. Zorg er ook voor dat je loopschoenen niet te zwaar zijn.
Warm op en koel af
Bij hardlopen spannen je spieren aan. De herhaaldelijke beweging in het hardlopen vergroot bovendien het risico op blessures. Oefeningen vooraf maken je lichaam klaar voor de intense inspanning die volgt. Oefeningen na afloop zorgen ervoor dat de spieren weer hun gewone lengte terugkrijgen.
Slaap genoeg
Slaap laadt de batterij van lichaam en geest op en zorgt voor herstel van inspanningen. Het stelt het groeihormoon in staat tot spieropbouw en bevordert de samenhang tussen spieren en zenuwen. Als je te weinig slaapt, kan dit leiden tot een verhoogd risico op blessures, moodswings, diabetes en hartklachten. Over het algemeen is zes tot negen uur slaap nodig, zeker als je regelmatig gaat hardlopen.
Eet gezond
Er zijn heel wat lopers die hun dag starten zonder ontbijt en meteen gaan lopen. Deze lopers krijgen meestal snel problemen. Ze starten met lege energiereservoirs en hebben na enkele minuten geen kracht meer. Daarom is het beter om een uur voor je gaat lopen nog een koolhydraatrijk tussendoortje te eten. Dat kan gaan van een banaan tot een muesli- of energiereep. Zo kan je ook vermijden dat je misselijk wordt tijdens het lopen.
Doe regelmatig aan krachttraining
Spieropbouw door krachttraining verbetert je gezondheid, vermindert de kans op blessures en verbetert ook je hardloopprestaties. Bovendien zorgt het ervoor dat je je fitter voelt en dat je efficiënter gaat hardlopen. Zorg ervoor dat je bij de oefeningen aandacht besteed aan je bovenlichaam, je onderlichaam en je core.
Loop met muziek
Loop je vaak alleen, neem dan wat muziek mee. Hierdoor zal je stemming verbeteren en zal je jezelf overtreffen tijdens het lopen. Het zal je loopsessie een stuk aangenamer maken, zeker als je oordopjes draadloos zijn. Je hebt geen last van kabels en je kan je volledig concentreren op het hardlopen.
Verbeter je loophouding
Heel wat mensen lopen verkeerd waardoor ze sneller blessures oplopen en hun prestatievermogen niet kunnen verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:
- Hoofd: Hou je hoofd recht tijdens het lopen. Hierdoor voorkom je een gespannen nek en kan je gemakkelijker ademen.
- Schouders: Ontspan je schouders en vermijd hoofd- en nekpijn.
- Voeten: Land zacht op het midden van je voet en niet op de hiel. Hierdoor ga je zo weinig mogelijk druk zetten op je enkel en knieën.