In deze drukke wereld stellen we ongelooflijk veel eisen aan onszelf. We willen er goed uitzien en passen in het ‘perfecte’ plaatje die ons door magazines en Hollywood sterren wordt voorgeschoteld. We zijn allemaal bekend met eetstoornissen zoals anorexia en boulimia. Maar wist je dat een eetverslaving ook een zeer serieus probleem is en onder deze categorie valt? Een eetverslaving zit vol tegenstrijdigheden. Je eet in korte tijd enorm veel voedsel, waarna je in gewicht aankomt en dit er weer binnen korte tijd af probeert te krijgen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Eetstoornissen bestaan in werkelijk alle soorten en maten. Maar wanneer spreek je nu echt van een eetverslaving?
Wanneer spreek je van een eetverslaving?
Bij een eetverslaving zien we vaak enorm veel tegenstrijdigheden. Aan de ene kant zien we iemand die dolgraag gezond wilt leven en gewicht kwijt wilt raken en aan de andere kant kunnen ze plotseling het roer geheel omgooien en eten binnen korte tijd nuttigen. Daarnaast zien we ook vaak dat het eten stiekem genuttigd wordt. Ze grijpen vooral naar voedingswaren als ze niet lekker in hun vel zitten. Het is voor hun een uitlaatklep om woede of emotionele pijn niet te hoeven voelen. Dit is vergelijkbaar met andere verslavingen.
We eten allemaal wel eens meer dan we zouden moeten. Als je een avondje gaat dineren in een restaurant bijvoorbeeld of als je door stress lekker een extra zak chips op de bank nuttigt. Maar wanneer spreken we dan vaneen échte eetverslaving? Dit noemen we enkel zo als het eten dwangmatig wordt,als je hier geen controle meer over hebt. Alleen dan spreken we van een eetprobleem, eetstoornis of eetverslaving.
Symptomen
Vermoed jij dat iemand in je omgeving of jijzelf kampt met een eetverslaving? Wij zetten de typische symptomen van deze eetstoornis voor jou op een rijtje:
- Je gedachtes zijn obsessief als het gaat om eten of gewicht
- Je telt voortdurend calorieën
- Je gebruikt eten als uitlaatklep om emotionele pijn te stillen
- Eten is dwangmatig. Je kunt op zo’n moment niet stoppen en ervaart achteraf spijt.
- Je bent obsessief met je eigen gewicht bezig. Dit vertaalt zich in meerdere malen per dag wegen.
- Je slaat geregeld maaltijden over om te compenseren
- Je slikt laxeerpillen of geeft over om overtollige calorieën kwijt te raken.
Symptomen
Bij een eetverslaving is het belangrijk dat er direct professionele hulp wordt gezocht. Vaak is het verstandig om eerst een afspraak bij de huisarts te maken. Deel je gevoelens en je gedachtes en bekijk samen met hem welke mogelijkheden er zijn. Soms is het nodig om in een professionele kliniek behandeld te worden en andere keren kun je vanuit je eigen huis gebruikmaken van een speciale therapieën. Er zijn tegenwoordig enorm veelsuccesverhalen in het bestrijden van een eetverslaving. Schroom je dan ook niet om contact op te nemen met een professional. Zij kunnen jou op de hoogte brengen van effectieve behandelingen. Zo kun je eindelijk werken aan een gezonde voedingspatroon en een fit lichaam.